Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • comando
    Ambiente
    • 2010
    • 244

_Monika_, efekt świetny. kross12, u Ciebie wyszło lepiej czy podobnie? Zaskoczyliście mnie przystępnością ceny tego Nielsena...

Komentarz

• pandzik
      RS
      • 2011
      • 2254
      • Seat

Zamieszczone przez GRUBEER
      Glinka + cleaner + wosk i gotowe :szeroki_usmiech przeczytaj na poprzedniej stronie wystarczy taki zabieg jak opisałem koledze kross12, o 17:38 :twisted:
      Glinka to raczej na silne zabrudzenia a to przecież nowy lakier? Cleaner to specyfik do felg?

Co do wosku, jaki dokładnie specyfik zastosować? Przy czym myję auto na myjni samoobsługowej tak więc nie chcę pod nią spędzić całego dnia i umęczyć się na maxa...

Komentarz

• _Monika_
        Elegance
        • 2009
        • 909
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pandzik
        Glinka to raczej na silne zabrudzenia a to przecież nowy lakier?
        Nawet nie wiesz jak zabrudzone potrafią być auta wyjeżdżające z salonu (i nie mówię tu o brudzie widocznym na pierwszy rzut oka). Polecam glinkę Bilt Hamber soft (lubrykantem może być woda) - po dokładnym umyciu auta i zastosowaniu glinki zobaczysz ile zanieczyszczeń jeszcze na nim było.

Cleaner to specyfik do felg?
        Cleaner to specyfik posiadający właściwości czyszczące, przygotowuje powierzchnię do nałożenia wosku.
        www.detailingclub.pl :chytry
        1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• pandzik
          RS
          • 2011
          • 2254
          • Seat

_Monika_,

Podajcie mi linki lub nazwy preparatów, tylko w rozsądnych cenach proszę. Glinka, cleaner i wosk (w miarę łatwy w użyciu). Temat mnie przytłacza...

aaaa i coś na owady.

Komentarz

• Wax Paradise
            Classic
            • 2010
            • 20

Zestaw bardzo popularny:
            Glinka: Bilt Hamber Soft - 59,9zł
            Cleaner: Dodo Juice Lime Prime Lite - 69,5zł
            Wosk: Collinite 476 - 63zł

Choć ja do białego koloru bardziej poleciłbym wosk Finish Kare 1000P Hi-Temp, a jeśli ma być wyjątkowo szybki i prosty w aplikacji to Optimum Car Wax.

Na owady Duragloss Bug, Oil and Tar Remover #471 (nie usuwa wosku).
            Ekskluzywne kosmetyki samochodowe. Rabaty i gratisy dla użytkowników forum - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=596426

Autoglym, Bilt Hamber, Chemical Guys, ClearKote, Collinite, Dodo Juice, Duragloss, Eurow, EZ, Finish Kare, Grit Guard, Lake Country, Lusso, Meguiar's, Migliore, Optimum, Victoria Wax

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Wax Paradise, To jest "na raz" (o2 kombi)?

Komentarz

• mecholl
                L&K
                • 2008
                • 1006

Wax Paradise, To jest "na raz" (o2 kombi)?
                spokojnie Ci to wystarczy na kilka razy a wosk to prędzej się znudzi niż skończy
                Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• fireman6
                  Rider
                  • 2009
                  • 360

Zamieszczone przez Andrzej Z.
                  Nie no ladnie pieknie ale jest jedno male ale,otoz nim wyglinkujesz cale auto to na panelu ktory glinkowales jako pierwszy pozostalosci wody/lubrykantu/wody z szamponem zdaza Ci zaschnac,poza tym nawet jak glinkowalem na samej wodzie i tak pozostawaly jakies tam slady po wodzie dlatego wole to zmyc zeby pozniej spokojnie moc nakladac dalsze warstwy badz przejsc do dalszego etapu np.korekty lakieru a uwierz ze przy polerowaniu jak widzisz taki dziwny cien z zaschnietej wody to czasem ciezko odroznic czy to defekt lakieru w postaci odchodzacego klaru czy wlasnie zaschnieta woda,a mycie po glince to juz tylko czysta formalnosc przetarcia mokra myjka z minimalna iloscia szmponu gora 10 minut pracy :wink: :diabelski_usmiech
                  Ja akurat zawsze wyglinkowany element wycieram do sucha i dopiero przechodzę na następny, ale racja zawsze trochę gdzieś wody wyschnie, lecz cleanerem schodzi zazwyczaj. Ale może jednak teraz za każdym razem będę mył po
                  Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                  Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• Wax Paradise
                    Classic
                    • 2010
                    • 20

Po glince można także auto przelecieć QD i nie ma potrzeby mycia.
                    Ekskluzywne kosmetyki samochodowe. Rabaty i gratisy dla użytkowników forum - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=596426

Autoglym, Bilt Hamber, Chemical Guys, ClearKote, Collinite, Dodo Juice, Duragloss, Eurow, EZ, Finish Kare, Grit Guard, Lake Country, Lusso, Meguiar's, Migliore, Optimum, Victoria Wax

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

kross12, zestawik calkiem całkiem. Ja tylko zminiłbym wosk, bo szczerze mówiąc nie jestem zwolennikiem Collonite Jeśli cos tanszego to ja bym brał #16 Megsa, ale to już jak wolisz.
                      Zamieszczone przez kross12
                      Możesz mi wytłumaczyć różnicę między quick detailerem a cleanerem?
                      Cleaner to kosmetyk nakładany bezposrednia przed woskiem. odtłuszcza powierzchnię lakieru przygotowując go do polozenia wosku oraz wydobywa z lakietu taz. wet look.
                      Quick detailer to kosmetyk stosowany pomiedzy myciami na np. lekko zakurzony samochód. Za jego pomocą bardzo łatwo i szybko przywrócisz autu blas jak po myciu i uzupełnisz, poprawisz kropolekowanie i działanie wosku.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• comando
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 244

Czy ktoś z posiadaczy sklepów z kosmetykami będzie jutro na Warszawskim spocie :?: :P

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

comando, ja jutro będę w Warszawie (służbowo), ale nie mam sklepu z kosmetykami 8)
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Zamieszczone przez Big
                            Ja tylko zminiłbym wosk, bo szczerze mówiąc nie jestem zwolennikiem Collonite Jeśli cos tanszego to ja bym brał #16 Megsa,
                            Właśnie pod uwagę brałem 16 Megsa, dlaczego Twoim zdaniem Colli jest słaby?

Zamieszczone przez Big
                            Quick detailer to kosmetyk stosowany pomiedzy myciami na np. lekko zakurzony samochód. Za jego pomocą bardzo łatwo i szybko przywrócisz autu blas jak po myciu i uzupełnisz, poprawisz kropolekowanie i działanie wosku.
                            Myślisz że to nie wpłynie negatywnie na kondycje lakieru?

[ Dodano: Nie 15 Maj, 11 19:32 ]
                            comando, ale my mamy inne plastiki, w OIIFL po PB Natural Look przez pierwsze dni jest większy połysk, bardziej satynowy. Poza tym plastiki mają bardziej intensywny kolor

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

dlaczego Twoim zdaniem Colli jest słaby?
                              w mojej opinii jest niezbyt trawały ( u mnie wytrzymał zalednie 2,5 miesiąca) oraz nie jest w stanie zapewanić takiej głębi koloru i połysku lakieru lakiego bym oczekiwał.

Myślisz że to nie wpłynie negatywnie na kondycje lakieru?
                              Absolutnie nie. Detailery właśnie po to zostały stworzone i takie jest ich główne przeznaczenie.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• comando
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 244

kross12, dzięki za informację :wink:
                                Big, pytam się bo bym coś zamówił sobie i konsultację zrobił :P

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

comando, zajrze pewnie jutro do kumpli ze Swisswax na ul. Bodycha 41c , ale to będzie pewnie gdzieś koło godz. 12, także jak byś miał czas i ochotę to zapraszam.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Zamieszczone przez Big
                                    w mojej opinii jest niezbyt trawały ( u mnie wytrzymał zalednie 2,5 miesiąca) oraz nie jest w stanie zapewanić takiej głębi koloru i połysku lakieru lakiego bym oczekiwał.
                                    W sumie to chciałem go nakładać co miesiąc, więc trwałość jest na drugim planie nie ukrywam że zależy mi na głębi koloru. Do ciemnych kolorów - czarny i granatowy - lepszy będzie 16 Megsa?

Co do QD to zastanawiam się czy po prostu nie porysuje lakieru, przecierając go brudną (bo po kilku przetarciach taka będzie) MF.

Komentarz

• comando
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 244

Big, Czy produkty do wnętrza Swisswax są warte swojej ceny ? I czy starczają na dłużej niż np. mleczko Sonaxa ?

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

trwałość jest na drugim planie nie ukrywam że zależy mi na głębi koloru
                                        Jesli tak, to kup NXT 2.0 Megsa. Mom zdaniej w swojej kategorii cenowej jest mistrzem głebi koloru i połysku chociaż trwalość nie jest jego mocną stroną.
                                        Zamieszczone przez comando
                                        Big, Czy produkty do wnętrza Swisswax są warte swojej ceny ?
                                        Ze Swisswax uzywam cleaner fluid (clener pod wosk) oraz wosk to felg Autobahn i te produkty sa rewelacyjne. Myslę ze inne również Ale tu bardziej musiałbyś zapytac Maru123. On używa większej ilosci produktów Swisswax.
                                        Zamieszczone przez comando
                                        I czy starczają na dłużej niż np. mleczko Sonaxa ?
                                        To na 100%
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• shok
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2070
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

http://www.youtube.com/watch?v=jIC7Q51spVE nakładanie twardego wosku jest takie proste i łatwe czy to tylko reklama :roll:

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

shok, dla mnie jest tu parę sprzeczności. Mianowicie
                                            1. Car detailing i szybkość. Te pojęcia się wzajemnie wykluczją W car-detailingu nie ma miejsca na szybkość !!!
                                            2. Car detailing i Eco Myjnia (Ford Transit z taką reklamą stoi za tym Mini i zapewne należy do tego pana który zajmuje się woskowaniem).
                                            3. Co prawda można nakładać wosk za pomocą maszyny, ale żaden szanujący się car-deatiler tego nie będzie robił w ten sposób !! A już na pewno gdy stosuje się drogie i naturalne woski które nakłada się ... rękoma
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• slawek31113
                                              Elegance
                                              • 2007
                                              • 824

Big czy Autoglym Super Resin Polish to Cleaner czy może Quick detailer?
                                              OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

slawek31113, niestety ale nie znam tego produktu.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• _Monika_
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 909
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

No proszę Was....

Znany na całym świecie SRP jest niewiarygodnie łatwą w użyciu kombinacją cleanera (środka dokładnie czyszczącego lakier), środka maskującego niedoskonałości (zmatowienia, zarysowania) i sealanta (syntetycznego wosku). Autoglym SRP to tzw. środek All In One (AIO), co oznacza, że skutecznie łączy w sobie wszystkie powyższe cechy.
                                                  www.detailingclub.pl :chytry
                                                  1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

_Monika_, chodziło mi oto ze nigdy go nie stosowałem Markę Autoglym oczywiście znam
                                                    Z opisu wynikia że to środek All in One. Czyli pasta ścierna, podkład pod wosk i wosk w jednym.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...